Bize Ulaşın: 0212 263 05 08

6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un Temel İlkeler başlıklı 4.maddesinde yer alan “yazılı olarak düzenlenmesi öngörülen sözleşmeler ile bilgilendirmeler en az on iki punto büyüklüğünde, anlaşılabilir bir dilde, açık, sade ve okunabilir bir şekilde düzenlenir ve bunların bir nüshası kâğıt üzerinde veya kalıcı veri saklayıcısı ile tüketiciye verilir.“ifadesi gereği sigorta şirketleri poliçeleri ve eklerini bu kurala bağlı olarak müşterilerine iletmektedir.

Geriye biz tüketicilerin imza attığımız evrakları okuma sorumluluğumuzu yerine getirmemiz kalıyor. Anlaşılır ve açık bir dille yazıldığı halde okumamamızdan kaynaklanan yanlış anlamaları bir nebze de olsa düzeltmek adına bazı kelimelerin sigortada kullanım anlamlarını aşağıda sizinle paylaşıyorum. Sıkılmadan okumanız dileğimle…

HASTALIK

Sigortalının psikolojik ya da fiziksel fonksiyonlarında, organlarında veya sistemlerinde bir DOKTOR tarafından belirlenen bozulmanın, tıbbi bir tetkik, tedavi veya müdahale gerektirmesi durumudur.

RAHATSIZLIK

Ergin bir insanın DOKTOR’a  başvurmasını gerektirecek şekilde ortaya çıkan anormal psikolojik veya fiziksel belirtidir.

MEVCUT RAHATSIZLIK/HASTALIK

Poliçenin başlangıç tarihinden önce ortaya çıkmış olan her türlü RAHATSIZLIK veya HASTALIK’tır.

TIBBİ GEREKLİLİK

Yetkili doktor tarafından onaylanması kaydıyla, uygulanacak tıbbi hizmet veya gerecin, modern tıbbi bilgi ve teknolojinin gereklerine uygun olarak bir hastalığın tanı ve/veya tedavisi için gerekli ve etkili olmasıdır. Bir DOKTOR tarafından uygulanmış olması, tek başına TIBBİ GEREKLİLİK anlamı taşımaz.

DENEYSEL VEYA ARAŞTIRMA AMAÇLI İŞLEM/GEREÇ

SİGORTALI’ya uygulandığı tarihte, haklarında bir hastalığın tanı veya tedavisindeki gereklilik, etkinlik ve güvenilirliğini ortaya koyacak sayıda ve kalitede kontrollü klinik çalışmanın yayınlanmadığı veya yerli veya yabancı otoritelerden (uzmanlık dernekleri, meslek kuruluşları, Amerikan gıda ve ilaç dairesi (“FDA “), tıp fakülteleri ilgili kürsü bilim kurulları, Sağlık Bakanlığı) birisi tarafından kabul görmüş olmayan; ve/veya haklarında tıbbi cemiyet veya otoritelerin bunların deneysel aşamada olduğuna veya aynı işlem veya gereç üzerinde bir başka kişi veya kurumun deneysel çalışmalarını sürdürdüğüne dair yazılı bildirimleri tespit edilen veya herhangi bir RAHATSIZLIK olmadan araştırma, kontrol(check-up) amacıyla uygulandığına YETKİLİ DOKTOR tarafından karar verilen işlem veya gereçlerdir.

SAĞLIK GİDERİ

Sağlık Sigortası Genel ve Özel Şartları ve POLİÇE süresi dahilinde RİSK ve tanı ve/veya tedavi işlemlerinin gerçekleşmesi şartıyla, SİGORTACI’nın TIBBİ GEREKLİLİK koşulunu sağlayan, DOKTOR tarafından yazılı olarak planlanan (istem, REÇETE) tanı ve/veya tedavi işlemlerine ait fatura ve/veya makbuz asıllarında konu edilen giderlerdir.

SAĞLIK KURUMU

Özel kanunları uyarınca TC. Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılarak, sürekli kontrol edilen özel işletmeye veya kamuya ait yataklı ve/veya ayakta tanı, tedavi hizmetlerini veren kurumlardır.

ANLAŞMALI SAĞLIK KURUMU

Yapılacak tıbbi işlemler öncesinde YETKİLİ DOKTOR ve/veya SİGORTACI’dan onay almaları şartıyla, Şirketlerin  kurumsal Web sayfalarında  yer alan ve poliçe özel şartlarının ayrılmaz bir parçası olan “Anlaşmalı Sağlık Kurumları Listesi”nde bulunan, POLİÇE ve/veya ilgili teminat için geçerli olduğu belirtilmiş hastane, laboratuvar, poliklinik, münferit tıp DOKTOR’ları, eczane vb. özel ve/veya tüzel kişiler ile bu kişilerle SİGORTACI’nın yapmış olduğu sözleşme şartlarını kabul ederek, bu kişilerin faturasında yer almak suretiyle bu kurumlar bünyesinde hizmet veren kadrolu DOKTOR’ları kapsamaktadır.

ANLAŞMA HARİCİ SAĞLIK KURUMU

Şirketlerin kurumsal Web sayfalarında yer alan “Anlaşmalı Sağlık Kurumları Listesi”nde bulunmayan, POLİÇE ve/veya ilgili teminat için geçersiz olduğu belirtilmiş hastane, laboratuvar, poliklinik, münferit tıp DOKTOR’ları, eczane vb. özel ve/veya tüzel kişiler ile bu kişilerin bünyesinde hizmet verdiği halde, bu kişilerle SİGORTACI’nın yapmış olduğu sözleşme şartlarını kabul etmeyen veya kendi faturasını düzenleyen DOKTOR’lar ile, Anlaşmalı Sağlık Kurumu vasıflarına haiz olmakla birlikte, SAĞLIK GİDERİ’nin talep edildiği somut olayda, SİGORTACI’dan ön onay almaksızın işlem yapan kişileri kapsamaktadır.

DOĞRUDAN ÖDEME

SİGORTALI’nın POLİÇE ve/veya teminat’ı için geçerli olduğu belirtilmiş Anlaşmalı Sağlık Kurumu’nda, SİGORTACI’dan provizyon/e-provizyon alınarak gerçekleştirilen SAĞLIK GİDERİ’nin, POLİÇE’de belirttiği teminat limiti ve limit ödeme yüzdelerine uygun olarak SİGORTACI tarafından  SİGORTALI adına Anlaşmalı Sağlık Kurumu’na ödenmesidir.

PROVİZYON / E-PROVİZYON

Sigortacıdan, tahakkuk sırasında nihai olarak değerlendirme hakkı saklı kalmak koşulu ile onay bekleyen tazminat taleplerini  İfade etmektedir. E-provizyon/Provizyon sırasında verilen ön onay, Sigortacı’nın tahakkuk safhasında tazminat talebini değerlendirerek gerek teminat ve gerekse ödeme bakımından farklı bir sonuca varmasına engel değildir.

TAHAKKUK

Sigortacı’ nın gelen tazminat talebini, önceden PROVİZYON/E-PROVİZYON alınmış olup olunmamasına bakılmaksızın, Poliçe Teminat ve Limitleri, Poliçe Genel ve Özel Şartları dahilinde değerlendirerek, SAĞLIK KURUM’larına ve/veya Sigortalı/Sigortalılar’a ödeme yapılıp yapılmayacağı; yapılacaksa ödenecek tutara karar verdiği nihai safhayı ifade eder.

SONRADAN ÖDEME

Sadece Ameliyat, Ameliyatsız Tedavi, Kemoterapi-Radyoterapi-Dializ Teminatları için YETKİLİ DOKTOR sevki ve/veya onayının olmadığı durumlarda SAĞLIK GİDERİ’nin önce SİGORTALI tarafından Sağlık Kurumu’na ve/veya DOKTOR’a ödenmesi ve daha sonra tedavi giderlerinin belgelendirilmesi bölümünde açıklanan evrakları ile SİGORTACI’ya başvurarak bu giderlerini talep etmesidir.

RİSK

Tarafların iradeleri dışında oluşan, belirsiz ve gelecekte ortaya çıkabilecek bir olaydır.

TAZMİNAT

SAĞLIK GİDERLERİ’nin ilgili POLİÇE döneminde yer alan TEMİNATLAR, limitler ve limit ödeme yüzdesi dahilinde ödenen tutarıdır.

TEMİNAT

SİGORTACI’nın sigorta sözleşmesi ile SİGORTALI’ya risk’lere karşı vermiş olduğu ilgili POLİÇE döneminde oluşan sağlık giderleri ile ilgili güvencedir.

REÇETE

DOKTOR, Diş Hekimi tarafından düzenlenen ve üzerinde tarihi, SİGORTALI ad-soyadı, DOKTOR ad-soyadı, imzası, diploma numarası bulunan hastanın tedavisinde kullanılacak ilaçların miktar ve tariflerini belirten belgedir.

İSTİSNA

POLİÇE başlangıç tarihinden önce varolan veya sigorta süresi içerisinde ortaya çıkan RİSK’lerin (RAHATSIZLIK ve/veya HASTALIK’ların) SİGORTACI’nın değerlendirmesi sonucunda sigorta teminatı dışında bırakılmasıdır.

TAZMİNAT SÜRPRİMİ

SİGORTALI’nın POLİÇE döneminde oluşan TAZMİNAT toplamı sebebiyle YENİLEME POLİÇE’sine ilave edilen PRİM’dir.

HASTALIK SÜRPRİMİ

POLİÇE başlangıç tarihinden önce var olan veya sigorta süresi içerisinde ortaya çıkan RİSK’lerin  değerlendirilmesi sonucunda, bu RİSK/RİSK’ler için kişinin POLİÇE PRİM’ine belli oranda ek PRİM ilave edilerek bu RİSK’in teminat kapsamı içine alınmasıdır.

 

Tüm sigorta ihtiyaçlarınız için, sizi arayalım…

Adınız - Soyadınız (gerekli)

T.C. Kimlik No (gerekli)

Telefon Numaranız (gerekli)

Epostanız (gerekli)

Varsa İletiniz