Soru ve cevaplarla kaldığımız yerden bireysel emekliliğin detaylarına değinmeye devam edeceğim. Gelelim Bireysel emekliliğin sosyal güvenlik sistemiyle karıştırılan yönlerine.
Bireysel emeklilik sistemine katılım zorunlu mu?
Hayır . Sistem tamamen gönüllülük esasına dayalıdır ve Sosyal Güvenlik gibi zorunluluğu yoktur.
Emeklilik Sistemine katılabilmek için Sosyal Güvenlik Kurumuna bağlı olmak ya da çalışıyor olmak gerekli mi?
Fiil ehliyetine sahip herkes çalışıp çalışmadığına bakılmaksızın emeklilik sistemine dahil olabilir.
Bireysel Emeklilik Sisteminde , Sosyal Güvenlik Kurumundaki gibi sağlık hizmetlerinden yararlanabilir miyim?
Bireysel Emeklilik Sisteminde; tasarrufların toplanıp değerlendirilmesi ve kişiye toplu para ya da maaş ödenmesi yapılması esastır. Yani bireysel emeklilik bir tasarruf sistemidir; dolayısıyla Sosyal Güvenlik Kurumunda mevcut olan sağlık hizmetlerini sunmamaktadır.
Bireysel Emeklilik Sistemine katıldıktan sonra sosyal güvenlik sistemindeki haklarımda değişiklik olur mu? / Haklarımı kaybeder miyim?
Hayır. Sosyal güvenlik kurumundan kaynaklanan haklar aynı şekilde devam edecektir. Bireysel emeklilik sizin ikinci bir emeklilik maaşı almanız demektir.
Bireysel emeklilik sistemine girdiğimde halen prim ödediğim Sosyal Güvenlik Kurumundan çıkmam gerekir mi?
Bireysel emeklilik sistemine giren katılımcının Sosyal Güvenlik Kurumundan çıkması söz konusu değildir. Bireysel emeklilik sistemi, zorunlu sosyal güvenlik sisteminin alternatifi değil, tamamlayıcısıdır.
Sosyal Güvenlik Kurumundaki emeklilik haklarımı bireysel emeklilik hesabıma aktarabilir miyim?
Hayır aktaramazsınız. Her iki kurumda ki haklar birbirinden bağımsızdır. Katılımcıların bireysel emeklilik sisteminde geçirdikleri süreyle, sosyal güvenlik sisteminde geçirdiği sürenin ilişkisi bulunmamaktadır.