Bize Ulaşın: 0212 263 05 08

Neden Bireysel Emeklilik?

Hepimiz emekliliğimiz için önümüzde uzun yıllar olduğunu düşünürüz.
Yoğun çalışma tempomuzda çoğu zaman emekliliğimizi aklımıza getirmeyiz. Hayatımızın ortalama 25 ile 30 yılını çalışarak geçiriyoruz.
Günlük koşuşturma içinde hayatımızdan ne kadar yıl geçtiğini hiç farketmiyoruz.
Oysa şimdiden rahat bir emekliliği planlamak mümkün. İşte bireysel emeklilik sistemi bunun için var. Hayatınızı emekliliğinizde de aynı rahatlıkla devam ettirebilmeniz için…
Aktif çalışma döneminizdeki gelirinizin bir kısmını adınıza açılan bireysel emeklilik hesabına yatırıyorsunuz. Yatırdığınız bu katkı payları emeklilik yatırım fonlarında değerlenerek size emeklilik döneminizde gelir elde etme imkanı sağlıyor. Yani emeklilik döneminizde birikimlerinizi kısmi olarak, emekli maaşı olarak veya toplu ödeme şeklinde almanıza olanak sağlıyor…

Sistem Nasıl İşliyor?

Bireysel Emeklilik Sistemi, mevcut sosyal güvenlik sistemlerine tamamlayıcı nitelikte ve bireylere emeklilik döneminde ilave bir gelir sağlayarak refah düzeylerinin yükseltilmesine yardımcı olmak amacıyla kurulmuş bir sistemdir.
Bireysel Emeklilik Sistemi; Hazine Müsteşarlığı, Sermaye Piyasası Kurulu, Emeklilik Gözetim Merkezi, Takasbank ve Bağımsız denetim şirketleri gibi kurum ve kuruluşların denetim, gözetim ve kontrolü altında olan, katılımın gönüllülük esasına dayandığı bir sistemdir.
İsteğe bağlı olarak belirli bir katkı payının ödenmesi suretiyle emeklilik sözleşmesi yapılarak sisteme dahil olunmaktadır. En az 10 yıl boyunca sistemde kalmak şartıyla 56 yaşını doldurulduğunda emeklilik hakkı kazanılmaktadır.

Sisteme Kimler Katılabilir?

Bireysel Emeklilik Sistemi gönüllü katılım esasına dayanmaktadır. Bireysel Emeklilik Sistemi 18 yaşını doldurmuş fiil ehliyetine sahip herkesin katılımına olanak sağlayan gönüllü katılım esaslı bir yatırım sistemidir.

Devlet Katkısı Nedir?

Ekran Resmi 2016-04-30 16.24.31 copyBireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına  Kanun 29/06/2012 tarihinde resmi gazetede yayınlanmıştır.
Bu kapsamdaki yeni yasal düzenlemeler sayesinde Bireysel Emeklilik Sistemi, devlet tarafından doğrudan teşvik edilen ve tüm katılımcıların bu teşvikten daha etkin faydalanacağı bir yapıya kavuşmuştur.

Bireysel Emekliliğin teşvik edilmesine  yönelik olarak  01.01.2013 tarihinden itibaren  devletin, tüm bireysel emeklilik katılımcılarının ilgili hesaplarına aylık olarak belirli bir oranda yapacağı destek ödemesidir.

Bu oran, katılımcıların aylık ödediği katkı payı tutarının %25’i kadar olacaktır.

Örnek : 100 TL katkı payı yatıran katılımcı için devlet,katılımcının hesabına 25 TL katkı payı yatıracaktır.

– Bir takvim yılı içinde yıllık brüt asgari ücretin %25’ine kadar Devlet Katkısı elde edilebilecektir.

Bununla beraber, 29 Mayıs 2012 tarihinden önce sistemde bulunan ve 29 Haziran 2012 tarihinden itibaren 2 yıl içinde bir emeklilik sözleşmesini birikimlerini alarak sonlandıran katılımcılar, 31 Aralık 2014 tarihine kadar Devlet Katkısı alamayacaktır.
Ekran Resmi 2016-04-30 16.24.50 copy

Devlet Katkısı’na kademeli olarak hak kazanılacaktır.

Katılımcılardan;
·         En az 3 yıl sistemde kalanlar devlet katkısı ve getirilerinin %15’ine,
·         En az 6 yıl kalanlar %35’ine,
·         En az 10 yıl kalanlar %60’ına,
·         10 yıl sistemde kaldıktan sonra 56 yaşını dolduranlar Devlet Katkısı’nın %100’üne
hak kazanacaktır.

Ekran Resmi 2016-04-30 16.25.01 copy
01 Ocak 2013 tarihinden önce Bireysel Emeklilik Sistemine dahil olmuş katılımcıların hak kazanma süre hesaplamasında aşağıdaki düzenleme yapılacaktır. Buna göre katılımcıların 01 Ocak 2013 tarihinden itibaren 3 yıl sistemde kalınması koşuluyla devlet katkı tutarları ve ulaştığı birikim değerine 01 Ocak 2016 tarihinde aşağıdaki hak ediş süresi eklenecektir;

· Sistemde 3 yıldan fazla 6 yıldan az bulunan katılımcılara 1 yıl
· Sistemde 6 yıldan fazla 10 yıldan az bulunan katılımcılara 2 yıl
· Sistemde 10 yıldan fazla bulunan katılımcılara 3 yıl

BES Yeni 2016 Yönetmelik'te Neler Değişti?
  • Giriş Aidatı ve Yönetim Gider Kesintisi

Giriş Aidatı ve Yönetim Gider Kesintisi için Toplam Üst Sınır geliyor

Bu sınır, ilk 5 yıl süresince, her yıl için aylık brüt asgari ücretin %8,5’i oranında uygulanıyor.* Sözleşmenin 5. yılından sonra bu başlıkta kesinti yapılmıyor.
5 yıllık süre dolmadan ayrılma halinde;
Sözleşmenin 5 yılı dolmadan sonlandırılması durumunda(emeklilik, vefat vb. durumlar haricinde), 5 yıllık süreye karşılık gelen ve ayrılma tarihine kadar tahsil edilmemiş olan kesinti tutarı, birikimden ertelenmiş giriş aidatı olarak alınıyor. **

* Her yıl için, ilgili takvim yılının ilk 6 ayında belirlenmiş aylık brüt asgari ücret dikkate alınır.
**Bu hesaplama yapılırken sözleşmede geçirilen her yıl için alınan kesintiye ek olarak, sözleşmeyi 5. yıla tamamlayacak kalan yıllar için ayrılma tarihindeki ilk 6 aylık aylık asgari brüt ücret dikkate alınır.

Düzensiz Ödeme statüsü geliyor

01.01.2016 tarihinden sonra vadesi gelen katkı payının ödeme tarihini takip eden 3 ay içinde yatırılmaması durumunda sözleşme düzensiz ödeme statüsüne düşüyor. Düzensiz ödeme kapsamına giren sözleşmeler için katılımcılara, düzensiz ödeme durumunun başladığı tarihi takip eden beş iş günü içerisinde bilgi verilecek.

  • Toplam Kesinti Tutarı

Devlet Katkısı Kontrolü Geliyor

Devlet katkısı avantajı devam ediyor. Ek olarak bireysel emeklilik sözleşmesinden alınan toplam kesintilerin kontrolü için yardımcı bir unsur haline getiriliyor. Bireysel emeklilik sözleşmesinin 6. yılı ve sonrası için geçerli olmak üzere, yürürlük tarihinden sonlanma tarihine kadar yapılan kesintilerin toplam tutarı devlet katkısı kontrolüne tabi oluyor.
Devlet katkısı ile ilişkilendirilmiş toplam kesinti tutarı, sözleşmenin 6. yıl ve sonrası için uygulanıyor. Kontrolü ise 01/01/2021 tarihinden itibaren yapılmaya başlanacak. Devlet katkısı kontrol oranları üst sınırı sözleşme yılına göre değişiklik gösteriyor:

Sözleşme Yılı 6 7 8 9 10+
Kontrol Oranı %60 %70 %80 %90 %100

Fon Toplam Gider Kesintisi İadesi

Sözleşmenin 6. yılından itibaren fon toplam gider kesintisi belirli oranlarda ilgili emeklilik hesabına iade ediliyor. 01.01.2021 tarihinde başlayacak olan bu uygulama için gerekli sözleşme yılı ve ona karşılık gelen iade oranları aşağıdaki gibidir:

Sözleşme Yılı 6 7 – 14 yıl arası 15 yıl ve sonrası
İade Oranı %2,5 Her yıl 2,5 puan artarak %25

Fon Toplam Gider Kesintisi

Fon Toplam Gider Kesintisi için sadece Altın Emeklilik Yatırım Fonu’nun oranı değişiyor. Altın Emeklilik Yatırım Fonu için belirlenen yeni oran %1,09’dur.

  • Eski Yönetmelik ile Yeni Yönetmelik Arasındaki Farklar Neler?

Yatırımlarınıza gelin birlikte yön verelim…